vineri

o zi prin Mandra, in Saptamana Mare




Foto Marius Blana si Mihai Sin. 
Gazda: Alina Zara si Muzeul de Panze si Povesti din Mandra

In Mandra, in ajun de Pasti, ulitele au alta culoare... un soi de nuanta-metafora, care razbade de la prima adiere de vant, pana la palmele muncite ale batranelor care framanta cozonac, sau ochii mari ai copiilor care invata sa faca oua pentru Sarbatoarea Invierii! Anul acesta, impreuna cu o echipa TVS Brasov si echipa de la Muzeul de Panze si Povesti din Mandra care pregatea o expozitie speciala pentru Castelul Bran, am umblat din poarta in poarta sa vedem si sa simtim, si noi, aceasta culoare-nuanta-metafora speciala! E un amestec de... curcubeu, cu bucurie, pace si lumina! 



Dis de dimineata, la familia Sima se facea cozonacul! Mama Veta are 85 de ani si este o traditie ca ea sa framante aluatul, cu toata familia in preajma (adunata de sarbatori din toate colturile tarii). "Framant de la 18 ani, de cand m-am maritat... Pui de toate si o rugaciune! La sfarsit ii scoatem din cuptor, lasam sa li se ridice sufletul la Cer si apoi unul il rupem in mana, il punem pe masa sa se raceasca si il mancam cu totii. Niciodata nu am dat gres! "
















Tanti Orita facea curateni prin casa ei frumoasa ca un muzeu. Nenea Ionica era prin curte, deretica, lumina ograda...






La biserica se sfinteau Pastile, se spovedea si se impartasea...




la Veta Gogului in curte, copiii din echipa de la Muzeul de Panze si Povesti, atelieru sezatoare Mandra Chic, invatau sa faca oua pentru Inviere! Fierte in foi de ceapa, cu frunzulite presate in stramp ca design si date cu slanina pentru luciu... Tanti Veta si tanti Olimpia, imbracate in costume de sarbatoare, le povesteasc copiilor despre acest obicei specific mandrenilor:)
































Apoi tanti Victoria cu credinta ei in Dumnezeu, povestile vechi de Pasti si urari pline de har...





seara, copiii invata, intr-un scurt pelerinaj pe ulite, despre drumul crucii si primesc oua de ciocolata de la Parintele Mitu...
























Un comentariu:

  1. Superba prezentare, ca de obicei a satelor, a obiceiurilor si traditilor din Tara Fagarasului. Felicitari Alina!

    RăspundețiȘtergere