Jurnalul călătoriei noastre printr-o „ţară” fascinantă, în care, la aproape fiecare intersecţie de drumuri, se află câte o troiţă cu braţele întinse spre cer ca într-o rugăciune mută! Proiectul care redescoperă poveştile unei lumi pe cale de dispariţie, le adună, le conservă şi le spune mai departe ( în albume de fotografie şi poveşti, colecţii de cărţi poştale, mini filme documentare, expoziţii, etc) Ţara Făgăraşului (Ţara Oltului) înseamnă zona binecuvântată dintre Munţii Făgăraşului, Olt şi dincolo de el. Peste 60 de sate, răsfirate în jurul Cetăţii Făgăraşului (una dintre cele mai bine conservate din Europa) şi traversate, şerpuit, de Drumul Naţional 1 (Braşov - Sibiu) „Ţara” cu poveştile eroilor partizani care au luptat, din munţi, împotriva comunismului, sau a celor care au trecut, vitejeşte, prin 2 războaie mondiale şi au rămas drepţi, ca brazii. „Ţara” cu lanţul de biserici fortificate, mixul aproape perfect de culturi ( românească, săsească, maghiară) “Ţara” cu peisaje fabuloase, ţesături autentice, suveica ce colindă prin lume, meşteri populari - „tezaure umane vii”, arhitectură si oameni faini, multe tradiţii păstrate, încă, cu sfinţenie şi o bucătărie gustoasă, plină de arome şi poveşti! „Ţara” în care batem grăbiţi la porţi şi suflete închise, ca să salvăm de la uitare şi ignoranţă o bucăţică de Românie autentică! De ce ne grăbim? Pentru că în ritmul în care ne mor bătrânii, ne mor şi poveştile! Ori poveştile astea, sunt, pentru noi, CELE MAI FRUMOASE POVEŞTI DIN LUME! (proiect iniţiat şi coordonat de Alina Zară)

duminică

intentie, making of...


Echipa "tarafagarasului.eu" : 
 Restaurantul Casa Terra,  SlowFood Tara Fagarasului, fotografii Mihai Sin si Marius Blană.

Povestea calatoriei noastre este una extrem de simpla. Am plecat sa colindam Tara Fagarasului in cautare de povesti, oameni, carti, fotografii, caiete cu memorii, retete gastronomice, tesaturi, costume populare, imagini, obiceiuri ... Pentru ca ne am propus sa redescoperim Tara Fagarasului (Tara Oltului) si sa ducem povestile ei mai departe! Asa cum se face acest lucru in vremurile noastre: research, promovare, evenimente, produse speciale si multe povesti!
.....................................................

tura Vad - Sercaita - Margineni
( Tara Fagarasului - aprilie 2011 )

  
...............................
impreuna cu invitatii nostri: o echipa Jurnalul National si una Radio Romania International(prin Tara Fagarasului - aprilie 2011)

  
 
..................................

cu invitatii nostri: Razvan Voiculescu (care pregateste un album national de gastronomie hoinara) si o echipa TVR ( prin Tara Fagarasului - martie  2011)

.........................................

tarafagarasului.eu si Slow Food Tara Fagarasului la Bucuresti (The Ark)
(Bucuresti - martie  2011)

..............................
expozitie tarafagarasului.eu in sala de Sedinte a Primariei Fagaras
( Fagaras - februarie 2011)

.......................

acasa la cojocarul Sofonea
 (Dragus - februarie 2011 )

 
...........................................

 cu nenea Scurtu, artist popular care cântă la fluier...
( Mandra - februarie 2011)

.......................................

lansarea oficiala a  Slow Food Tara Fagarasului
(Casa Terra - ianuarie 2011)


cu tanti Cornelia lu Grindei, ne amintim reţete culinare vechi de cand lumea...
(Mândra - ianuarie 2011)

........................................

 învaţăm de la tanti Gerda cum se face scharul, o renumită plăcintă săsească cu scorţişoară si ascultam povesti de la sotul dumneaei... 
(Cincşor, ianuarie 2011)

...................................

La tanti Măriuţa lu Graură, am luat cu noi şi prieteni, să simtă mirosul şi gustul Ţării Făgăraşului
(Boholţ, ianuare 2011)


..................................

povesti de război cu fascinantul personaj Ioan Cristea si nevasta lui  
(Cincu, ianuarie 2011)

....................

Un comentariu:

  1. Interesanta idee si totodata binevenita, oamenii acestia trebuiesc apreciati pt ceea ce au facut candva...... te astept si la Ungra si aici exista asemenea personaje !

    RăspundețiȘtergere