Jurnalul călătoriei noastre printr-o „ţară” fascinantă, în care, la aproape fiecare intersecţie de drumuri, se află câte o troiţă cu braţele întinse spre cer ca într-o rugăciune mută! Proiectul care redescoperă poveştile unei lumi pe cale de dispariţie, le adună, le conservă şi le spune mai departe ( în albume de fotografie şi poveşti, colecţii de cărţi poştale, mini filme documentare, expoziţii, etc) Ţara Făgăraşului (Ţara Oltului) înseamnă zona binecuvântată dintre Munţii Făgăraşului, Olt şi dincolo de el. Peste 60 de sate, răsfirate în jurul Cetăţii Făgăraşului (una dintre cele mai bine conservate din Europa) şi traversate, şerpuit, de Drumul Naţional 1 (Braşov - Sibiu) „Ţara” cu poveştile eroilor partizani care au luptat, din munţi, împotriva comunismului, sau a celor care au trecut, vitejeşte, prin 2 războaie mondiale şi au rămas drepţi, ca brazii. „Ţara” cu lanţul de biserici fortificate, mixul aproape perfect de culturi ( românească, săsească, maghiară) “Ţara” cu peisaje fabuloase, ţesături autentice, suveica ce colindă prin lume, meşteri populari - „tezaure umane vii”, arhitectură si oameni faini, multe tradiţii păstrate, încă, cu sfinţenie şi o bucătărie gustoasă, plină de arome şi poveşti! „Ţara” în care batem grăbiţi la porţi şi suflete închise, ca să salvăm de la uitare şi ignoranţă o bucăţică de Românie autentică! De ce ne grăbim? Pentru că în ritmul în care ne mor bătrânii, ne mor şi poveştile! Ori poveştile astea, sunt, pentru noi, CELE MAI FRUMOASE POVEŞTI DIN LUME! (proiect iniţiat şi coordonat de Alina Zară)

miercuri

iarna pe ulitele din Hălmeag


Iarna frumoasa! Zapada alba, batrani uitati de timp...  Majoritatea oamenilor poarta nume maghiare. Unii spun ca li se trag din mosi stramosi, dar ei nu mai sunt unguri:) 270 de case. Tinerii, majoritatea, plecati in lume. Sunt insa si cativa care au ramas acasa si isi plimba copii cu saniuta pe ulita. 

O familie de ciobani (tatal cu cei doi feciori) a scos caii la plimbare. Se duc in Sercaia sa ia sare la oi...  
Doua batrane cu manusi si sosete de lana, cu traistute tesute, stirbe, spijinindu se  pe rand intr un bat cu o mana si cu cealalta de partenera de drum... le intrebam daca stiu pe cineva care sa aiba pus razboiul de tesut. Se uita una la cealalta, ridica din umeri si raspund dezarmant: "O murit! Cel mai batran om din sat avea 101 ani. O murit anu trecu! Crez ca o fost si in razboi... "
N am stiut daca sa radem sau sa plangem. Si am mers mai departe!

 

Albumul foto al proiectului, de pe Facebook, aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu