Jurnalul călătoriei noastre printr-o „ţară” fascinantă, în care, la aproape fiecare intersecţie de drumuri, se află câte o troiţă cu braţele întinse spre cer ca într-o rugăciune mută! Proiectul care redescoperă poveştile unei lumi pe cale de dispariţie, le adună, le conservă şi le spune mai departe ( în albume de fotografie şi poveşti, colecţii de cărţi poştale, mini filme documentare, expoziţii, etc) Ţara Făgăraşului (Ţara Oltului) înseamnă zona binecuvântată dintre Munţii Făgăraşului, Olt şi dincolo de el. Peste 60 de sate, răsfirate în jurul Cetăţii Făgăraşului (una dintre cele mai bine conservate din Europa) şi traversate, şerpuit, de Drumul Naţional 1 (Braşov - Sibiu) „Ţara” cu poveştile eroilor partizani care au luptat, din munţi, împotriva comunismului, sau a celor care au trecut, vitejeşte, prin 2 războaie mondiale şi au rămas drepţi, ca brazii. „Ţara” cu lanţul de biserici fortificate, mixul aproape perfect de culturi ( românească, săsească, maghiară) “Ţara” cu peisaje fabuloase, ţesături autentice, suveica ce colindă prin lume, meşteri populari - „tezaure umane vii”, arhitectură si oameni faini, multe tradiţii păstrate, încă, cu sfinţenie şi o bucătărie gustoasă, plină de arome şi poveşti! „Ţara” în care batem grăbiţi la porţi şi suflete închise, ca să salvăm de la uitare şi ignoranţă o bucăţică de Românie autentică! De ce ne grăbim? Pentru că în ritmul în care ne mor bătrânii, ne mor şi poveştile! Ori poveştile astea, sunt, pentru noi, CELE MAI FRUMOASE POVEŞTI DIN LUME! (proiect iniţiat şi coordonat de Alina Zară)

luni

despre ceaun...

 Au cam sfarait ceaunele cu tocana de miel prin Tara Fagarasului! Am avut parte de vreme faina de Pasti si greu de crezut ca fagarasenii au stat in casa, cand raurile, dealurile si poienitele din munti incep in fundul gradinii sau (in cel mai rau caz) in capul satului...


 Ca tot omul din Tara Fagarasului, de 1 Mai, am plecat spre poalele muntelui, la iarba verde... respectam protocolul zonei si inlocuim gratarul cu un ceaun vechi, in care aruncam ceva carnita de mistret, pastrata bine din sezonul de iarna, coplesita cu cartofi, ceapa, smantana, un piculet de vin si alte mirodenii... sa te lingi pe deste, nu alta! ( bucatar Alex Boeriu - vanator )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu