Jurnalul călătoriei noastre printr-o „ţară” fascinantă, în care, la aproape fiecare intersecţie de drumuri, se află câte o troiţă cu braţele întinse spre cer ca într-o rugăciune mută! Proiectul care redescoperă poveştile unei lumi pe cale de dispariţie, le adună, le conservă şi le spune mai departe ( în albume de fotografie şi poveşti, colecţii de cărţi poştale, mini filme documentare, expoziţii, etc) Ţara Făgăraşului (Ţara Oltului) înseamnă zona binecuvântată dintre Munţii Făgăraşului, Olt şi dincolo de el. Peste 60 de sate, răsfirate în jurul Cetăţii Făgăraşului (una dintre cele mai bine conservate din Europa) şi traversate, şerpuit, de Drumul Naţional 1 (Braşov - Sibiu) „Ţara” cu poveştile eroilor partizani care au luptat, din munţi, împotriva comunismului, sau a celor care au trecut, vitejeşte, prin 2 războaie mondiale şi au rămas drepţi, ca brazii. „Ţara” cu lanţul de biserici fortificate, mixul aproape perfect de culturi ( românească, săsească, maghiară) “Ţara” cu peisaje fabuloase, ţesături autentice, suveica ce colindă prin lume, meşteri populari - „tezaure umane vii”, arhitectură si oameni faini, multe tradiţii păstrate, încă, cu sfinţenie şi o bucătărie gustoasă, plină de arome şi poveşti! „Ţara” în care batem grăbiţi la porţi şi suflete închise, ca să salvăm de la uitare şi ignoranţă o bucăţică de Românie autentică! De ce ne grăbim? Pentru că în ritmul în care ne mor bătrânii, ne mor şi poveştile! Ori poveştile astea, sunt, pentru noi, CELE MAI FRUMOASE POVEŞTI DIN LUME! (proiect iniţiat şi coordonat de Alina Zară)

miercuri

vanatoare de octombrie - terenurile de la Cincu

foto:  Marius Blana Schumi

Toamna frumoasa ca asta nu a mai fost de multa vreme... Octombrie e luna in care toti cei care au o pusca de vanatoare in dotare, pornesc in mars prin padurile patriei. Vanatorii imbracati in haine de camuflaj, iar gonacii purtand veste viu colorate - un adevarat spectacol de imagine. Cainii nerabdatori latra si se agita de stau sa rupa lesele. Batranii spun povesti si peripetii din anii trecuti... In Tara Fagarasului, deschiderea sezonului e pecetluita cu o masa campeneasca de iti vine sa te lingi pe degete numai cand te gandesti... Tocana de mistret la ceaun (pregatita cu mare pricepere de echipa Elenei Daniela Graura de la Casa Terra), cu bulz, rachiu de poame si multe povesti. Vanatoresti! 


 o pusca veche de peste 20 de ani si una de anul acesta... 

vanatori mai batrani spun ca armele acestea noi sunt prea pline de tehnologie, de  lunete si nu este etic sa impusti animalul fara sa i vezi ochi... Si de aici alt prilej de povesti si dezbateri! Vremea e numai buna, aerul iti limpezeste creierii, culorile toamnei te fascineaza. O data ajuns aici, imposibil sa nu-ti doresti sa revii! Lasam la o parte disputa pro sau contra uciderii animalelor! E cea mai veche indeletnicire a omului! Facuta dupa reguli bine stabilite, chiar "tribe sa o faca cineva " ...











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu