Nu multă lume mai face pită în cuptor. Mulţi cumpără de-a gata, de când cu brutăriile astea de pe sate, care cică fac pâine după reţete tradiţionale. Nici nu se compară. Garantăm! În Mărgineni, toată lumea ne-a trimis la Lenuţa lu Fulicea. Am găsit-o bătând pita de coajă. Curtea era plină de cocături înşirate peste tot. Mirosea a cozonac din cuptor şi a hărnicie... Tanti Lenuţa are 72 de ani. A crescut cu cafea din coji de pită cu lapte. De aia, când bate pâinea, culege cu grijă fiecare bucăţică ce sare din mestecătorul care pregăteşte pituca.. .Specialitatea casei, la nr 4 in Margineni, sunt cornuletele cu smantana. Tanti Lenuta are o reteta proprie, pe care o stie de la mama ei si o face mereu de Pasti si de Rosale. Faina, untura, smantana de pe laptele de bivolita. Se framanta aluatul cu drojdie topita tot in lapte de bivolita si se lasa la rece. Apoi se intinde, se taie cubulete, se umple cu dulceata de zmeura sau de mure si nuca macinata, se ruleaza si se scalda prin zahar pudra... Le tine in tavi de cozonac, la rece, in casa dinainte, sa se fragezeasca... 11 pite, 7 cozonaci şi aproape 100 de cornuleţe... (pe care tanti Lenuţa le împarte la copii, rude, vecini) "Imi place aşa de mult cum miroase a cocătură, îmi place să le văz înşirate pe aici, pin curte... ăsta-i mirosul de Paşti, de Crăciun şi de Rosale. Fără el nu aş putea identifica de-adevăratelea sărbătoarea în sufletul meu. Şi lopata asta veche, pe care mama o avea de la mama ei... "Io fac pita, iar vecina, Mari Urs, face plăcintele. Fiecare la ce să pricepe. Io, aşa să zice, că fac pitucă bună, iar ea nişte prăjituuuuri, de te lingi pe deşte. La final , facem schimb:)"
Ma intereseaza va rog un contact despre aceasta persoana si locatie, in vederea unei filmari. Daca sunteti amabil va rog trimiteti pe atelierul@gmail.com / 0755 037 933
RăspundețiȘtergerecu multumiri,
victor vurtejanu