Jurnalul călătoriei noastre printr-o „ţară” fascinantă, în care, la aproape fiecare intersecţie de drumuri, se află câte o troiţă cu braţele întinse spre cer ca într-o rugăciune mută! Proiectul care redescoperă poveştile unei lumi pe cale de dispariţie, le adună, le conservă şi le spune mai departe ( în albume de fotografie şi poveşti, colecţii de cărţi poştale, mini filme documentare, expoziţii, etc) Ţara Făgăraşului (Ţara Oltului) înseamnă zona binecuvântată dintre Munţii Făgăraşului, Olt şi dincolo de el. Peste 60 de sate, răsfirate în jurul Cetăţii Făgăraşului (una dintre cele mai bine conservate din Europa) şi traversate, şerpuit, de Drumul Naţional 1 (Braşov - Sibiu) „Ţara” cu poveştile eroilor partizani care au luptat, din munţi, împotriva comunismului, sau a celor care au trecut, vitejeşte, prin 2 războaie mondiale şi au rămas drepţi, ca brazii. „Ţara” cu lanţul de biserici fortificate, mixul aproape perfect de culturi ( românească, săsească, maghiară) “Ţara” cu peisaje fabuloase, ţesături autentice, suveica ce colindă prin lume, meşteri populari - „tezaure umane vii”, arhitectură si oameni faini, multe tradiţii păstrate, încă, cu sfinţenie şi o bucătărie gustoasă, plină de arome şi poveşti! „Ţara” în care batem grăbiţi la porţi şi suflete închise, ca să salvăm de la uitare şi ignoranţă o bucăţică de Românie autentică! De ce ne grăbim? Pentru că în ritmul în care ne mor bătrânii, ne mor şi poveştile! Ori poveştile astea, sunt, pentru noi, CELE MAI FRUMOASE POVEŞTI DIN LUME! (proiect iniţiat şi coordonat de Alina Zară)

duminică

la sezatoare in Boholţ ...


Boholt este peste deal, "pe Ardeal"... multe curti incuiate, ziduri batrane, toti cateii intalniti in cale arsi pe nas, preventiv, impotriva jigodiei si oameni putini pe ulite. Putini, dar nici unul fara rost... unul cu un car de fan, altul pe bicicleta carand doua bidoane pline cu lapte, o femeie cu un brat de panzeturi intra la o vecina, un copil care tragea o caprita de o curea roasa... Pana si mirosul era la locul lui - un miros primavaratec in miez de iarna. Dezghet cu iz de ghiocei si tina!


Ne am oprit acasa la Viorel si Maria lu Graura... Pentru ca stiau ca venim, au facut ce face tot romanul din Tara Fagarasului : au pus masa, au gatit casa si au chemat vecinii la povesti, ca sa nu plecam cu mana goala! Monica Pop a lu Neculai Popii si Cornelia Dragota a Florii au vint cu "lucru". Nevasta primarului, doamna Maican a venit si ea cu un brat de tesaturi, pastrate cu sfintenie... dar a plecat iute ca o astepta barbatul in poarta, sa mai incarce un car de fan. Oameni gospodari, ca la noi "pe Ardeal"!  Am degustat o multime de bunatati (de la micul dejun cu lapte, ceapa si slanina, branza, mere coapte, galuste cu varza, supa de gaina, scoverzi si cucuruz fiert) Si ne am apucat de povestit si rascolit: prin lada de zestre si printre amintiri...


Am stabilit in aceasta mini sezatoare cateva detalii legate de cum vor arata sosetele de lana crosetate, care se vor regasi in "traista de acasa" (un produs care va promova la nivel national ospitalitatea oamenilor din Tara Fagarasului), care e cel mai potrivit model de traista si cum aranjam brosa SlowFood Tara Fagarasului pe giurele specifice!

..................................................................

Albumul foto al proiectului, de pe Facebook, aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu