Jurnalul călătoriei noastre printr-o „ţară” fascinantă, în care, la aproape fiecare intersecţie de drumuri, se află câte o troiţă cu braţele întinse spre cer ca într-o rugăciune mută! Proiectul care redescoperă poveştile unei lumi pe cale de dispariţie, le adună, le conservă şi le spune mai departe ( în albume de fotografie şi poveşti, colecţii de cărţi poştale, mini filme documentare, expoziţii, etc) Ţara Făgăraşului (Ţara Oltului) înseamnă zona binecuvântată dintre Munţii Făgăraşului, Olt şi dincolo de el. Peste 60 de sate, răsfirate în jurul Cetăţii Făgăraşului (una dintre cele mai bine conservate din Europa) şi traversate, şerpuit, de Drumul Naţional 1 (Braşov - Sibiu) „Ţara” cu poveştile eroilor partizani care au luptat, din munţi, împotriva comunismului, sau a celor care au trecut, vitejeşte, prin 2 războaie mondiale şi au rămas drepţi, ca brazii. „Ţara” cu lanţul de biserici fortificate, mixul aproape perfect de culturi ( românească, săsească, maghiară) “Ţara” cu peisaje fabuloase, ţesături autentice, suveica ce colindă prin lume, meşteri populari - „tezaure umane vii”, arhitectură si oameni faini, multe tradiţii păstrate, încă, cu sfinţenie şi o bucătărie gustoasă, plină de arome şi poveşti! „Ţara” în care batem grăbiţi la porţi şi suflete închise, ca să salvăm de la uitare şi ignoranţă o bucăţică de Românie autentică! De ce ne grăbim? Pentru că în ritmul în care ne mor bătrânii, ne mor şi poveştile! Ori poveştile astea, sunt, pentru noi, CELE MAI FRUMOASE POVEŞTI DIN LUME! (proiect iniţiat şi coordonat de Alina Zară)

duminică

slowfood: de-ale gurii

Pentru ca tot am pornit sa batem, la pas, Tara Fagarasului, ne-am oprit si asupra culturii gastronomice de pe aici. Toate bunatatile de care va aduceti aminte, sau doar ati auzit in povesti, le gatim in bucatarii autentice, alaturi de gospodine autentice, le degustam, le adunam retetele si apoi le acsotem iar, in lume!

Micul dejun din Tara Fagarasului: lapte proaspat de drigana, slanina fiarta cu boia, ceapa, branza, pita de casa, ou, mere coapte si un rachu hiert cu chiper... ( Boholt - Maria lu Graura)

 
....................

 
Scovarzile calde, celebre in Tara Fagarasului. Reteta tocmai din Boholt, de la tanti Maria lu Graura
..........................

Scovarzile, porumbul fiert si Biblia - nelipsite in sezatorile din Tara Fagarasului (Boholt - Maria lu Graura)
...................................

slanina fiarta cu boia (Boholt - Maria lu Graura)
...................

ceapa rosie de Fagaras (Mandra - Orita lu Chima)
..........................

reteta veche de peste 100 de ani: galuste cu varza - sarmale cu carne taiata (Mandra - Cornelia lu Grindei)
....................................

Mancare de urzici proaspete cu ou si usturoi (Gerda Theil - Cincsor)
......................................
D-ale sasoaicelor "de pe Ardeal": hencleş cu griş, şchar (o reteta descoperita acum, de palcinta cu scortisoara), cozonac cu rahat, kecs ( specialitatile pe care acestea le fac şi le duc de Crăciun la biserică) işlere! (Gerda Theil - Cinscor)
Mamaliga cu gem de prune (Boholt - Maria lu Graura)

...........................

Albumul foto de pe contul  nostru de Facebook "Tara Fagarasului - Tara Oltului "

Un comentariu:

  1. va salut din Germania! dupa ce am vazut pozele, am primit actele de divort de la stomacul meu. motivul: vrea sa se intoarca la mancarica de acasa :)) as vrea sa il impac, dar pentru asta am nevoie de retele mancarurilor. nu vreti sa le postati si pe ele aici?

    Spor la treaba in continuare, va urmarim cu drag!

    RăspundețiȘtergere