Jurnalul călătoriei noastre printr-o „ţară” fascinantă, în care, la aproape fiecare intersecţie de drumuri, se află câte o troiţă cu braţele întinse spre cer ca într-o rugăciune mută! Proiectul care redescoperă poveştile unei lumi pe cale de dispariţie, le adună, le conservă şi le spune mai departe ( în albume de fotografie şi poveşti, colecţii de cărţi poştale, mini filme documentare, expoziţii, etc) Ţara Făgăraşului (Ţara Oltului) înseamnă zona binecuvântată dintre Munţii Făgăraşului, Olt şi dincolo de el. Peste 60 de sate, răsfirate în jurul Cetăţii Făgăraşului (una dintre cele mai bine conservate din Europa) şi traversate, şerpuit, de Drumul Naţional 1 (Braşov - Sibiu) „Ţara” cu poveştile eroilor partizani care au luptat, din munţi, împotriva comunismului, sau a celor care au trecut, vitejeşte, prin 2 războaie mondiale şi au rămas drepţi, ca brazii. „Ţara” cu lanţul de biserici fortificate, mixul aproape perfect de culturi ( românească, săsească, maghiară) “Ţara” cu peisaje fabuloase, ţesături autentice, suveica ce colindă prin lume, meşteri populari - „tezaure umane vii”, arhitectură si oameni faini, multe tradiţii păstrate, încă, cu sfinţenie şi o bucătărie gustoasă, plină de arome şi poveşti! „Ţara” în care batem grăbiţi la porţi şi suflete închise, ca să salvăm de la uitare şi ignoranţă o bucăţică de Românie autentică! De ce ne grăbim? Pentru că în ritmul în care ne mor bătrânii, ne mor şi poveştile! Ori poveştile astea, sunt, pentru noi, CELE MAI FRUMOASE POVEŞTI DIN LUME! (proiect iniţiat şi coordonat de Alina Zară)

vineri

Valtorile de la Lisa

 Domeniul lui Viorel Greavu datează de prin 1848, când stramoşii săi au făcut aici o vâltoare, instalaţie a cărei tehnologie este cunoscută de pe vremea dacilor. Moşul Viorel are aproape 80 de ani. E a cincea generaţie de vâltorari şi iţi povesteşte, oricând, cum femeile din satele Ţării Făgăraşului torc lână ţurcană de calitate, cu firul lung, pieptănat cu mâna, iar ţesăturile trec printr-un lung proces până ajung straie moi şi pufoase. Lucrurile ce ies din mâna femeilor din partea locului sunt făcute în casă, la războiul manual. Apoi sunt duse în vâltoare, în coşuri de nuiele, de meşterii vâltorari. Tot procesul mai presupune si aşezarea acestor straie pe o roată cu ţepi, într o cameră - cuptor, în care temperatura este de peste 90 de grade. La final, aceste ţesături care se găsesc la loc de cinste în casele din Ţara Făgăraşului, devin rezistente la apă, chiar impermeabile, frumoase şi foarte durabile..
Am mai putea povesti despre gater si atelierul de timplarie, despre drumul lanii de pe oaie la spalat, apoi in darac, apoi la tors; in razboiul de tesut si in tot procesul de fabricatie, totul sub ingrijirea sotiei lui nea Viorel, tanti Marioara si fiica acestora Angelica. Toate masinile si utilajele pentru lana sint de aproape un secol si inca functioneaza , ingrijite de Dan, ginerele familiei. Si mai e un aspect: niciunde in Tara Fagarasului nu gasim o curte cu mai multe si mai frumoase flori de ghiveci ( in special begonia ). Peste 250 de ghivece... Cu siguranta o sa revenim sa le vedem!


Albumul foto al proiectului, de pe Facebook, aici:

Un comentariu:

  1. http://theochirac.wordpress.com/2012/08/28/fara-voie-si-fara-bani-am-ajuns-sa-promovez-tara-fagarasului/

    RăspundețiȘtergere