Jurnalul călătoriei noastre printr-o „ţară” fascinantă, în care, la aproape fiecare intersecţie de drumuri, se află câte o troiţă cu braţele întinse spre cer ca într-o rugăciune mută! Proiectul care redescoperă poveştile unei lumi pe cale de dispariţie, le adună, le conservă şi le spune mai departe ( în albume de fotografie şi poveşti, colecţii de cărţi poştale, mini filme documentare, expoziţii, etc) Ţara Făgăraşului (Ţara Oltului) înseamnă zona binecuvântată dintre Munţii Făgăraşului, Olt şi dincolo de el. Peste 60 de sate, răsfirate în jurul Cetăţii Făgăraşului (una dintre cele mai bine conservate din Europa) şi traversate, şerpuit, de Drumul Naţional 1 (Braşov - Sibiu) „Ţara” cu poveştile eroilor partizani care au luptat, din munţi, împotriva comunismului, sau a celor care au trecut, vitejeşte, prin 2 războaie mondiale şi au rămas drepţi, ca brazii. „Ţara” cu lanţul de biserici fortificate, mixul aproape perfect de culturi ( românească, săsească, maghiară) “Ţara” cu peisaje fabuloase, ţesături autentice, suveica ce colindă prin lume, meşteri populari - „tezaure umane vii”, arhitectură si oameni faini, multe tradiţii păstrate, încă, cu sfinţenie şi o bucătărie gustoasă, plină de arome şi poveşti! „Ţara” în care batem grăbiţi la porţi şi suflete închise, ca să salvăm de la uitare şi ignoranţă o bucăţică de Românie autentică! De ce ne grăbim? Pentru că în ritmul în care ne mor bătrânii, ne mor şi poveştile! Ori poveştile astea, sunt, pentru noi, CELE MAI FRUMOASE POVEŞTI DIN LUME! (proiect iniţiat şi coordonat de Alina Zară)

luni

pită si cozonaci in cuptorul din curte...



Nu multă lume mai face pită în cuptor. Mulţi cumpără de-a gata, de când cu brutăriile astea de pe sate, care cică fac pâine după reţete tradiţionale. Nici nu se compară. Garantăm! În Mărgineni, toată lumea ne-a trimis la Lenuţa lu Fulicea. Am găsit-o bătând pita de coajă. Curtea era plină de cocături înşirate peste tot. Mirosea a cozonac din cuptor şi a hărnicie... Tanti Lenuţa are 72 de ani. A crescut cu cafea din coji de pită cu lapte. De aia, când bate pâinea, culege cu grijă fiecare bucăţică ce sare din mestecătorul care pregăteşte pituca.. .Specialitatea casei, la nr 4 in Margineni, sunt cornuletele cu smantana. Tanti Lenuta are o reteta proprie, pe care o stie de la mama ei si o face mereu de Pasti si de Rosale. Faina, untura, smantana de pe laptele de bivolita. Se framanta aluatul cu drojdie topita tot in lapte de bivolita si se lasa la rece. Apoi se intinde, se taie cubulete, se umple cu dulceata de zmeura sau de mure si nuca macinata, se ruleaza si se scalda prin zahar pudra... Le tine in tavi de cozonac, la rece, in casa dinainte, sa se fragezeasca... 11 pite, 7 cozonaci şi aproape 100 de cornuleţe... (pe care tanti Lenuţa le împarte la copii, rude, vecini) "Imi place aşa de mult cum miroase a cocătură, îmi place să le văz înşirate pe aici, pin curte... ăsta-i mirosul de Paşti, de Crăciun şi de Rosale. Fără el nu aş putea identifica de-adevăratelea sărbătoarea în sufletul meu. Şi lopata asta veche, pe care mama o avea de la mama ei... "Io fac pita, iar vecina, Mari Urs, face plăcintele. Fiecare la ce să pricepe. Io, aşa să zice, că fac pitucă bună, iar ea nişte prăjituuuuri, de te lingi pe deşte. La final , facem schimb:)"



Un comentariu:

  1. Ma intereseaza va rog un contact despre aceasta persoana si locatie, in vederea unei filmari. Daca sunteti amabil va rog trimiteti pe atelierul@gmail.com / 0755 037 933
    cu multumiri,
    victor vurtejanu

    RăspundețiȘtergere